St. Petersburg, dag 5 (03-06)

Vanaf nu zal ik niet meer melden dat er veel huiswerk was, etc. Dat was, is en blijft gewoon zo. Je moet er je overige wensen/plannen wel een beetje op afstemmen. De combinatie met een nachtelijk Jazz-feest bleek niet echt geweldig.
We zijn inmiddels helemaal thuis: het weer is typisch Nederlands.
De excursie vandaag ging naar de zuidkant van de stad, omgeving metrostation Mockovskaya, een royaal opgezette wijk in Stalinistische architectuur, niet helemaal mijn favoriete stijl. Maar onze gids Nastja was er erg enthousiast over. Rustig, groen en royale appartementen. Volgens haar veel beter, dan die uit de Chroesjtsjov-periode. In de stromende regen naar het monument voor de heldhaftige verdedigers van Leningrad, dat op het plein van de overwinning herinnert aan het beleg (900 dagen en nachten) van de stad in 1941-44.
In zo’n wijk kan natuurlijk Lenin niet ontbreken, als bezweerder van de wateren of ongekroonde keizer. En te midden van dat alles een oude orthodoxe kerk als een roze bonbon. Er vlak achter een tamelijk onverzorgd kerkhof, waar soldaten liggen uit diverse oorlogen: vaderlandse oorlog, Russisch-Turkse oorlog, Krim campagne, Russisch-Japanse oorlog, eerste wereldoorlog, grote vaderlandse oorlog.
De steen is vol, zou dat echt betekenen dat er daarna geen oorlogen meer zijn gevoerd, of gevoerd kunnen worden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten