St. Petersburg, dag 13 (11-06)

Al lezend en plaatjes kijkend zou je haast vergeten, waarvoor ik hier gekomen ben: Russisch leren. Het lijkt een vakantie, maar dat is niet zo, want de lessen zijn pittig, het huiswerk is ook niet mis en de taal laat zich niet zo gemakkelijk veroveren. Al die verbuigingen, uitzonderingen, werkwoorden van beweging, nuances die wij in het Nederlands niet kennen vallen niet mee.
Dus dan "vlucht" je als er maar even tijd is de stad in bv. voor een bezoek aan bv. het Russisch Museum, gevestigd in het Michailovski paleis, dat als gebouw op zich al de moeite waard is. Je vindt er een van de grootste collecties Russische kunst. Oude en nieuwere iconen, wereldlijke kunst met aanvankelijk nog de nadruk op klassieke en mythologische onderwerpen. Prachtige portretten. Russisch nationalisme van rond 1900 en 20-ste eeuwse kunst, met o.a. Malevitsj en Kandinsky. Daarnaast ook een collectie volkskunst

Op de terugweg was natuurlijk het metrostation Nevski Prospekt/Gostinny Dwor weer gesloten, een dagelijks terugkerend drama tussen 17:00 en 19:00 uur. Als je geen rondje metro met 3 x overstappen wilt doen, loop je een half uur naar het volgende station. Meestal lopen we het laatste stuk van Primorskaya station naar de flat, maar we hadden genoeg gelopen vandaag en namen dus de bus. De chauffeur heeft zo'n strak schema, dat kaartjes verkopen daar niet meer in past. Dus legt iedereen zijn 20 roebel op een handdoek voor in de bus en pakt het wisselgeld op uit de collectie munten.


Werkelijk Rusland blijft verbazen.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten