St. Petersburg, dag 2 (31-05)

Vanmorgen natuurlijk al om half vier wakker geworden, het was weer licht.
Omgedraaid en doorgeslapen tot half 10. Dus de afspraak Janine te treffen beneden bij de voordeur lukte niet. Maar wel goed om nog even nader kennis te maken met mijn appartementgenootjes Iris (NL) en Sandie (F).
Toen wandelend naar de metro, ca. 15 minuten en het avontuur van geldpinnen en metrokaartjes (muntjes) kopen. Daarna ... een eindeloze roltrap af de diepte in. Je hebt het idee dat je een mijn in gaat, zo diep liggen de lijnen onder de grond. Twee stations verder: Gostiny Dwor. Hartje stad en totaal anders dan de omgeving van het appartement.

Vlak bij de metro het imponerende Dom Knigi.
Een belevenis van buiten en van binnen. Een hele afdeling boeken over Petersburg, elke straat zijn eigen (foto)boek. In een hoekje ergens achteraan waren ook diverse plattegronden te vinden.
Vanaf het Gribojedov-kanaal een prachtig gezicht op de Kerk van de Verlosser op het Bloed. Opgetrokken in Oudrussische stijl, begin vorige eeuw in gebruik genomen en in 1998 heropend na een ingrijpende restauratie. Mooi? Ja beslist! Heel erg Russisch, gouden daken, die schitteren in de zon, bekleed met veel kleurige tegels en heiligenportretten in mozaïek. Na en hapje op een overdekt binnenterras (heerlijke koude en warme borsjts) maakten we een rondvaart, via Moika, Bolshaya Neva, langs de Paleiskade, achter het Petrus en Paulus Fort langs, via Fontanka terug naar de start.
Fantastisch, een aanrader bij mooi weer voor de eerste zondag. Je weet dan wat je de rest van de tijd allemaal beslist nog eens echt moet gaan bekijken.

De rondvaart:












Het eerste souvenir: past gelukkig niet echt in m'n koffer.

1 opmerking: