St. Petersburg, dag 15 (13-06)

Vandaag de terug-vlucht.

Na al die regen is het heerlijk wakker te worden met een stralende zon.
Vanmorgen nog even tijd voor een laatste rondje door de stad.
Petersburg is voor ons een prachtige stad, maar wij zien een moment opname. Als inwoner leef je in een stad vol dynamiek, bruisend van energie, geweldig in opbloei en ontwikkeling. Er wordt vernieuwd, nieuw ontwikkeld en gerestaureerd. Keerzijde van de toegenomen welvaart is dat heel veel mensen proberen op alle mogelijke manieren geld te vergaren. Dat gaat lang niet altijd via de normale wegen, in Nederland noemen we dat stelen en oplichten. Zo kan het je overkomen, dat de dure verzekering (premie ca. 7% van de nieuw-waarde) van je dure auto bij een crash ineens niet uitbetaalt. Ga je gelijk maar via de rechter halen. Erger is het dat er ook van dit soort verhalen zijn over zieke mensen, waarbij dokters worden omgekocht om te verzwijgen welke ingrepen nodig zijn om te genezen tot dat de verzekering verlopen is.
Dat is een andere kant van Rusland, die je als toerist niet ziet.
Wat je wel ziet is openbare dronkenschap, mensen, die echt geen geld lijken te hebben om te eten, maar daarnaast veel goedgeklede, welverzorgde mensen. Het is overal die mix. Het hangt er maar vanaf welke kant je wil zien.
Wij kozen voor het mooie Petersburg en dat ga ik vast nog eens wat rustiger bekijken.





Wat kan ik zeggen over de cursus? Het is een worsteling samen met anderen met een echt lastige taal, dat moet je niet onderschatten. Daarnaast is er het gedeelde plezier van vooruit komen en steeds beter je mond open durven doen. Ik ga thuis gewoon verder studeren.
Aanrader? Als je je een beetje weet aan te passen aan een studentenomgeving zou ik het zeker doen. Misschien kom ik ook daarvoor wel terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten