St. Petersburg, dag 9 (07-06)

De tweede zondag hier en alweer op een boot. Dit keer voor een trip over Neva en Finse Golf . Start recht voor de Hermitage, via een futuristisch deel van Peterburg naar Peterhof.
Toen Peter de Grote de platte-gronden van Versailles zag, gaf hij opdracht een nog mooier park met fonteinen aan te leggen.
In later eeuwen werd het steeds verder vergroot en verfraaid. Vanaf het okergeel en witte paleis stroomt het water over de grote waterval door een kanaal naar de Finse Golf. Het geheel is werkelijk fantastisch, er is meer dan genoeg te zien voor een hele dag.

Maar we wilden nog naar een volgend paleis.
Het idee was om per bus of trein van A naar B te gaan, maar dat bleek onmogelijk. Dus stapten we, na een beetje pingelen, in een taxi. Dat werd een levendige geschiedenisles. De chauffeur vertelde onderweg zo'n beetje de hele historie van zijn vader en hemzelf. Alle partijbonzen, vooral die van het eerste uur, kregen er flink van langs. Eigenlijk was de boodschap dat Georgiers en joden niet te vertrouwen zijn. Obama vond hij helemaal oké, niet in de laatste plaats omdat zijn naam Hoessein is.

Onderweg kregen we ook een beeld van het leven buiten de stad. Behalve her en der traditionele houten huizen vooral een soort kampen met datsja's, onveranderlijk omgeven door hoge houten schuttingen, meer een soort gevangenis dan een gezellig buitenhuis.

Eindelijk kwamen we toch in Tsarskoje Selo (nu omgedoopt tot Poesjkin) aan. Alweer een prachtig park en een imponerend paleis, de muren van een verbluffend blauwe kleur. Het hele paleis en interieur stralen een enorme rijkdom, maar ook een grote verfijning uit. Naast de bekende amberzaal zijn er gouden spiegelzalen, een prachtige groene eetzaal en diverse "kleinere" kamers te bewonderen.
Ik raakte niet uitgefotografeerd.
Daarom vandaag lekker veel plaatjes.




En zeg nou zelf, zou je ook niet aanschuiven aan zo'n prachtige gedekte tafel. Alleen nog even uitgenodigd worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten