St. Petersburg, dag 14 (12-06)

Gisteren hebben we in de stad heerlijk Russisch gegeten. Blini met kaviaar, Borstj, Stroganoff, met natuurlijk een glas wijn erbij. Heerlijk en niet duur, zelfs niet vlak bij Nevski Prospect.
Vanmorgen het laatste huiswerk gemaakt en vanmiddag de laatste les gehad. Dat voelde een beetje vreemd, geen nieuwe opgaven, alle lesmateriaal uit de keuken verdwenen. Het schoolbord weer schoongeveegd. Het zal wel even afkikken zijn van dit straffe regime.
Inmiddels heeft Bart voor degenen die vertrekken de transfer geregeld, naar de trein richting Moskou of naar het vliegveld voor vertrek naar Zwitserland, Belgiƫ, Finland of Nederland. Dat is wel heel relaxed.
Ik ga intussen maar eens kijken of alles weer in mijn koffer past. De noodrantsoenen zijn inmiddels op, maar er moeten souvenirs en boeken mee terug.
Vanmiddag nog wat laatste inkopen gedaan voor ontbijt en de terugtocht. En een alternatieve route naar huis genomen. Toen ontdekte ik toch nog een aardig groen stukje in deze wijk, geeft moed voor de toekomst. Bart vertelde later dat het hier allemaal wat anders werkt dan bij ons. Sommige mensen kopen een appartement, dat helemaal als kaal beton wordt opgeleverd. Dan moet je zelf zorgen voor de afwerking. Daarvoor is dan soms geen geld, of niet genoeg, dus blijft het een akelige boel. En in zo’n appartementencomplex wordt er dus ook continue nog verder afgebouwd. Daarom ligt er steeds overal bouwafval, puin, etc. Vandaar ook dat elke poging om grasveldjes aan te leggen of bloemperkjes mislukken.
David kookte voor het laatst voor en dat was een gezellig besluit van een bijzondere ervaring. Sandie wordt om 01:00 uur opgehaald en moet dan wachten op haar vlucht van 06:00 uur. Helaas geen andere mogelijkheid, omdat ’s nachts de bruggen open staan. Maar dan liggen we al in bed.
Ik hoop dat de laatste nacht er een van slapen wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten